Babavárás és a komplex manuálisterápia

Szervezetünket nem lehet „büntetlenül” kizsákmányolni. A stressz, a feszített munkatempó, a sport nélküli élet azt eredményezheti, hogy a várva várt baba nem érkezik. Megoldás azonban létezik, a komplex manuálisterápia segíthet.

Miért olyan nehéz manapság teherbe esni?

Napjainkban kitolódik a gyermekvállalás időszaka, hiszen a nők, mivel nehezen találják meg a megfelelő partnert, inkább karriert építenek, hogy megfelelő anyagi hátteret tudjanak biztosítani a gyermeknek. Ahogyan azonban múlik az idő, úgy válnak egyre kiszolgáltatottabbakká. Hiszen a mai életmódunk, – a táplálkozás, a munkatempó, és az ezekhez kapcsolódó stressz – szinte kizsigereli a szervezetet. A ritka, nem rendszeres sportolás hiányában befeszülnek, szinte bekötnek az izmok, az ízületek. Rendkívül sok időt töltünk el üléssel a mindennapokban, így a kismedencében nem megfelelő a keringés, állandó nyomás, feszülés alatt vannak az alhasi szervek. Mindez oda vezethet, hogy felborul a hormon háztartás, pajzsmirigy zavarok, inzulin rezisztencia, nemi hormon eltérések, menstruációs zavarok alakulhatnak ki, amelyek mind megnehezítik a teherbe esést. Sajnos olyan kórképek is előfordulhatnak, mint az endometriosis, és a PCOS(policisztás ovárium) amelyek már komoly problémát jelentenek. A szervi bajokon túl pedig egyre erősödik a lelki nyomás, miszerint 40 éves kor felett egyre több komplikáció történhet a terhesség alatt.

Feszülések, összenövések

A komplex manuálisterápia a testben lévő összes feszültséggel foglalkozik. Az első, alapos vizsgálat során kiderül, hogy mennyi feszültség van a mozgásszervrendszer felől, illetve a medence, a csontok, az ágyéki gerinc oldaláról, és mennyi a kismedencei szervek körül. A medence gerincrugalmassága azért fontos, mert a kismedencei szervek miközben egymáshoz is kapcsolódnak, aközben szalagokkal elől a szeméremcsontokhoz, hátul a keresztcsonthoz és a farokcsonthoz, oldalt pedig a medencecsontokhoz, illetve az azokhoz kapcsolódó szalagos és izmos struktúrákhoz rögzülnek. Ha ezek a szalagok feszülnek, az feszülés alatt tarthatja a méhet, a petevezetéket és a többi szervet is. Ezek a feszülések pedig fenntarthatnak egy olyan helyzetet, amiben esetleg megfeszül, megcsavarodik a petevezeték, vagy épp a méh hajlik meg másként, ezáltal nem tud eljutni a megtermékenyítetett petesejt a méhbe vagy ott nem tud beágyazódni. Ehhez hozzáadódhatnak még különböző gyulladásokból, endometriosisból, előző hasi műtétből adódó összenövések, amelyek mind ezeket a folyamatokat akadályozzák.

Így tud segíteni a komplex manuálisterápia

Miután manuálterápiával felszabadítottuk a külső csontos váz problémáiból adódó feszüléseket, elkezdünk célirányosan dolgozni a szervek körül viscerális manipulációs fogásokkal, melyek feloldják a szervek közti feszültségeket. Annak érdekében, hogy a változások az idegrendszer felől is könnyebben integrálódjanak, a craniosacralis rendszeren is dolgozzunk, tehát a gerinc két végpontján, a keresztcsont területénél, és a koponyaalapon leginkább a durazsákkal, hogy az információ minél gyorsabban és hatékonyabban eljusson az agyba, illetve az ott lévő hormon központba. Amikor a mozgásszerv felől dolgozunk akkor határozottabb fogásokat használunk, amikor pedig a kismedencei szerveket kezeljük viscerális terápiával, akkor nagyon finom tapintásokkal kezelünk. A páciensek egy nagy részénél van valamilyen pszichés trauma, amely megakadályozza a teherbe esést, a szervi okok mellett, vagy akár attól teljesen függetlenül. A craniosacralis terápia egy olyan kezelési módszer, melynek eszközeivel a fizikai feszültséget összekapcsoljuk a pszichés traumával és ilyen módon azt is oldani tudjuk, ami szintén hozzájárulhat a baba jöveteléhez. Manuálterapeutaként legtöbbször abban az esetben tudunk segíteni, amikor nincs komoly szervi ok a háttérben. De segíteni tudunk olyan esetben is, amikor valamilyen szervi probléma már felszínre került. Sokan megkeresnek minket azért, mert nem szeretnének lombikos eljárást, és inkább természetes úton próbálkoznak tovább, illetve van sok olyan páciensünk is, aki már a sokadik lombik program előtt áll, és annak reményében kér segítséget, hogy nagyobb esélyt adjon ily módon a beavatkozás sikerének.

Együttes erővel biztosabb a siker

Két-három alkalom elegendő szokott lenni általában, hogy a fentebb említett feszültségeket minden rendszer oldaláról ki tudjuk lazítani. Általában más alternatív terápiát is igénybe szoktak venni a kismamák a komplex manuálisterápia mellett (reflexológia, fürdőkezelés). Ezen kívül a siker érdekében érdemes figyelni a táplálkozásra, és különböző kismedencei tornát végezni. A végen, ha sikerrel jár a páciens nehéz megmondani, hogy éppen mi segített, valójában minden együtt hat. Éppen ezért én sem állíthatom, hogy a kezeléseinktől sikerült teherbe esnie egy-egy páciensnek. Én mindig örülök, ha pozitív visszajelzést kapok, és örülök, hogy kicsit hozzá tehettem a babavárás sikeréhez.

Végezetül álljon itt két boldog kismama vallomása:

„Májustól szeptemberig vettem részt a Manuálisterápia rendelő kezelésein több alkalommal is. Ezúton szeretném megköszönni még egyszer a segítséget, hogy a mindkét elzáródott petevezeték miatti több, sikertelen lombikprogram után, illetve a vetélésem után az alternatív módszereknek hála sikerült teherbe esnem négy év után a második babánkkal. Az orvosok nem akarták elhinni az elzáródott petevezetékek miatt hogy a spontán teherbeesés bekövetkezett. Ez úton is nagyon köszönöm”

„Sikertelen IVF után jártam Önöknél két alkalommal. Megbeszéltük, hogy ha sikerül teherbe esnem a második babával, és megszületik a baba, akkor küldök képet! Két babánk is lett. Csatolom az ikrekről a képeket.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük