Szülési traumák nyomában…..

Szülési traumák nyomában…..

Anyává válni nagy döntés, és annál is nagyobb felelősség. Vállalni azt a sok-sok izgalmat, kockázatot és kérdőjelet, ami a baba érkezésével egyre súlyosabb teherré tud alakulni. Természetesen a teher édes, ugyanakkor félelmetes és kimerítő is egyszerre.

A várakozással teli 9 hónap alatt is sűrű eseménysorozatok érhetik az anyát: lesz-e jó orvosa, hol szülje meg, minden rendben lesz-e?! Majd amikor eljön a nagy pillanat, szinte leírhatatlan mennyi érzés váltakozik percek alatt, de hosszú órákon keresztül… Nem is tudjuk, vagy érzékeljük, hogy akár az apró szavaknak, pillantásoknak milyen ereje van, milyen hatása van mind az anyára és a babára egyaránt. Nem is beszélve a váratlan kellemetlen helyzetekről, hiszen nincs két egyforma szülés. A szülés után fennmaradt rossz érzések akár éveken, vagy egész életen át kísérhetik az anyát (és sokszor a gyermeket is). Mindez sok esetben nincs megfelelően körüljárva, pedig számos káros hatása lehet a mentális egészségre, illetve magára a gyermeknevelési folyamatra is.

Ez a trauma fa azt mutatja be, hogy milyen szülési körülményekkel kapcsolatos gyökér problémák adódhatnak, melyek sajnos észrevétlenül könnyen fordulhatnak át szorongásos, pszichés betegségekbe, illetve poszttraumás stressz szindrómába. Éppen ezért, kiemelkedően fontos hogy anyaként bármelyik „ág tünet” észlelésekor, legyünk tudatosak és informáltak saját helyzetünket illetően és ne késlekedjünk belevágni a trauma fokozatos feloldásába.

A leggyakoribb szülési traumák:

  • hosszas, elhúzódó vajúdás, fájdalmas szülés
  • tervezetlen császármetszés
  • vészhelyzetek, rémhírek, aggodalmak a szülést megelőzően, vagy alatta
  • vetélés, abortusz élménye

Sajnos alábecsüljük ezeket az intenzív élményeket, érzéseket, mondván, hogy a baba érkezése úgyis bőven kárpótol és friss anyukaként, most úgyis vannak sokkal fontosabb dolgok. Ám ezek a traumahelyzetek idővel tudat alatt is működtetnek minket, és évek múltán is találkozhatunk velük, felszakadhatnak és okoznak számos furcsa, néha megmagyarázhatatlan fizikai tünetet.

Fontos a tudatos terápia választás

Amennyiben érezzük a pszichés tüneteket, szorongást vagy depressziót, mindenképpen kérjünk szakmai segítséget. Ugyanakkor, sokszor fizikai érzetek is társulnak a kellemetlen emóciók mellé. Gyakran a fizikai tünet indít el bennünket. Keresve a fizikai tünet megoldását, jutunk a felismerésre, miszerint a panaszaink hátterében a szülési trauma is állhat. A helyzettől és a trauma mélységétől függően sokszor már az érzelmeink alapos kibeszélése is nagy fellélegzést nyújthat, és ma már a pszichológiai terápiák széles eszköztárából válogathatunk, teljesen személyre szabottan.

A komplex manuálisterápia segít a testi, fizikai feszültségek oldásában, a medence körüli kötőszövet, kismedencei szervek, farok és keresztcsont területén, de akár a hasban is maradhat feszültség a bordák körül, amikor az orvos manuálisan erőből rátámaszkodva a hasra nyomja ki a babát. Ennek a nyoma bizony ott maradhat a has különböző területein. Császármetszések után, különösen a hegek körül lehet még évekkel később is fájdalom, amit tudunk oldani viscerális terápiával. Mivel a császár műtétek vészhelyzetekben hirtelen beavatkozást igényelnek, a vágás precizitása változhat. Ilyen esetekben nem ritka, hogy nem a legideálisabban forrnak újra össze a szövetek, ami később számos más rejtelmes tünet hátterében is összefüggésbe hozható, mint pl. a bélpanaszok, húgyúti problémák. (Korábbi bejegyzésünkben külön figyelmet szenteltünk a témának: császármetszés után.

Amikor mélyen kapcsolódunk össze a szövetekkel, a gazdag idegvégződéseknek és azok sokrétű kapcsolatának köszönhetően, az adott feszültséghez, fájdalomhoz kapcsolódóan előtérbe kerülnek bizonyos érzelmek. Ezek kapcsolatban állhatnak a vajúdás, szülés bizonyos emlékével, ami rossz lenyomatot hagyott érzelmileg az anyában, de ez a babára is hatással lehet, vagy akár kettőjük kapcsolatára is.

A craniosacrális terápia eszközeivel pedig abban tudunk rásegíteni, hogy a fizikai és az emocionális rész összekapcsolódjon, és felismerésre, elfogadásra kerüljenek bizonyos traumaképek, a testi érzeteken keresztül. Ezek átírható folyamatok. Ahogy az érzelmi trauma feloldásra kerül, a fizikai tünetek is vele együtt oldódnak.

Minden anya és gyermek megérdemli a boldog és kiegyensúlyozott életet, és ebben elismerésre méltó, ha képesek vagyunk tisztán, és józanul gondolkodva cselekedni a saját és gyermekünk jóléte érdekében.

Forrás: http://www.unfoldyourwings.co.uk/the-birth-trauma-tree

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük