Logopédia

Szájlégzés és nyelvlökéses nyelés terápia alkotja a logopédiai foglalkozásokat. Kiemelt szerepe van a fogszabályzás folyamatában, szorosan összehangoltan a manuálterápiás kezelésekkel.

A logopédia nem csak a hangok javításában segíthet. Az elhúzódó fogszabályozás vagy állkapocs rendellenesség, rossz testtartás, vagy rágóízületi fájdalom esetén is érdemes logopédushoz fordulni.

A nyelv helyzete a szájban, működése a nyelés során hatással van az állcsontok fejlődésére és a fogak helyzetére. Nyelvlökéses nyelés során a nyelv nekilökődik a fogazatnak és képes azt eldeformálni. A nyelv rossz pozíciója, megváltoztatja a légzés mintát, amitől tartós szájlégzés alakulhat ki. Szájon át lélegezni nem gazdaságos, a rekeszizom nem tud jól működni, ez hatással lesz a mellkas – hát helyzetére is, ami hatással lesz a testtartásra és a test egészének működésére is.

Tanácsos megfigyelni, hogy jellemző-e a gyakran nyitott száj, a szájlégzés, a körömrágás, makacs pöszeség. Ha igen, valószínű, hogy nyelvlökéses nyelése van. Megfelelő ajak, és nyelvtréninggel, illetve a meglévő, helytelen szokások leépítésével kialakítható a helyes nyeléstechnika.

A fogszabályozással, manuálterápiás kezeléssel és a logopédiai gyakorlatok végzésével a fent említett problémák is tartósan orvosolhatóak.