Szakmai kompetencia és felelősség

Az utóbbi időben egyre több az olyan páciens, akinél nem tiszta és egyértelmű a betegség képe. Sajnos a protokollokban gondolkodás nem segíti a probléma valós okának megtalálását. Ez mind az orvosi diagnózisalkotásban, mind a terápiás kezeléseknél jellemző.

Ami miatt ezen gondolatokat leírom:

 1. A képzett orvosnak és terapeutának is résen kell lenni és a finom jeleket is észrevenni, ami alapján egy plusz vizsgálatot kér, vagy elvégez még valami tesztet (amit abban az életkorban lévő páciensnél azzal a panasszal nem igazán szoktak), ami segíthet megerősíteni vagy kizárni egy nem egyértelmű diagnózist.
 2. Nagyon sokféle magát terapeutának nevező „szakember” foglalkozik beteg emberekkel pusztán a legjobb segítő szándékkal, de nem megfelelő alapképzettséggel!
  • Sajnos sokféle tanfolyam elérhető szakmai előképzettség nélkül – ahol a módszer csoda voltát hangsúlyozzák, és azt, hogy mi mindenre is jó a terápia.
  • A módszerek hatékonysága többé vagy kevésbé megalapozott. Bizonyos estekben minden módszer lehet hatékony, de nem minden esetben és ezzel tisztában kell lennie a terapeutának!
  • Csodamódszer nincs, ami mindenre, mindenkinek jó! Az is lehet, hogy két egyforma panaszos páciensnél az egyiknél tuti megoldás lesz, míg a másiknál pedig még ronthat is az állapotán, ezért kell egy alapos vizsgálat, legyen szó bármilyen terápia megkezdéséről!

Főiskolai 4 éves tanulmány, 2 éves manuálterápiás képzés (ami vizsgával zárult, azaz ellenőrzött tudásról és képzésről beszélünk), sok-sok továbbképzés Magyarországon és külföldön is, nemzetközi vizsga, több mint 15 éves oktató tapasztalat és 25 év páciensekkel történő terápiás tapasztalatokkal a birtokomban* MONDOM, hogy minden terápia segít, ha a problémának megfelelően, ahhoz illeszkedve használják, de minden terápiának vannak korlátai és kontraindikációi. Csoda módszer nincs, minden valamire jó, de olyan, hogy mindenre is, az NEM IGAZ!
*ITT tudod elolvasni a szakmai hátteremet:

https://energentlemanualtherapy.com/terapeutaink/molnar-angela-2/2/

Szakmai előképzettség nélkül:

 • Sajnos sok gyógyító beleesik abba a hibába, hogy a pácienseket félretájékoztatja és elhiteti, hogy az a csodamódszer tuti segíteni fog neki!
 • Nem ismeri fel a kompetencia határait, hogy az ő tudása addig tartott. – ez már komolyabb probléma ami nagyobb, speciálisabb tudású szakembert követel.

Például nemrég történt, hogy az Országos Mentőszolgálat következő esetről számolt be:
„Derékfájással keresett fel egy fővárosi masszőrt egy férfi, akihez nem sokkal később már a mentőket riasztották. A 40 év körüli páciens a kezelés előtt jelezte, hogy gerincsérve van, a masszőr azonban ezt nem vette figyelembe.”

A COVID-19 óta megjelenő furcsa tünetek és betegségképek diagnózisa még nem egyértelmű, orvosilag is csak tapogatóznak. Egyre nagyobb jelentősége van annak, hogy résen legyenek az orvosok és a terapeuták is, hogy a tünetek hátterét megértsék, extra vizsgálatok szükségességét felismerjék és érezzék a határokat, amíg a tudásuk tart és ha szükséges, vonjanak be más szakembereket is!

Kedves Kollégák, egyre nagyobb a szakmai felelősségünk!

Ezt már ki is hangsúlyozom minden social media felületen (Tiktok, Facebook, Instagram) és a tanfolyamokon részvevők között is.
Ahhoz, hogy a határainkat felismerjük, nélkülözhetetlen az előképzettség, ami megadja azt a háttértudást, amit a különböző 1-2 napos tanfolyamokon nem tudnak megtanítani – mert azoknak az a célja, hogy plusz infókkal lásson el az alaptudásra épülve.

!!!!!! CSAK OLYAN embereknek szabad nekünk oktatóknak megtanítani terápiás módszereket, akiknek van megfelelő szakmai előképzettségük!!!!!

Volt egy eset, ami a hetekben történt. Ez volt az utolsó csepp a pohárban nálam.
Egy vidéki kolléganőm írt, hogy segítsek a gyermekével kapcsolatban, akinek 1-2 hete furcsa érzések vannak a hasában. A légzéssel összefüggésben és attól függetlenül is ijesztően mozdult mellkas, de főleg hasa. Belgyógyász is látta, viszont ultrahanggal semmit sem talált.
Elkezdtük megnézni a körülményeket. Kiderült, hogy egy enyhe felsőlégúti, hőemelkedéssel bőrhólyagokat adó fertőzés lehet a háttérben, ami az idegrendszerben adhat olyan ’’késői reakciókat”, ami érintheti a rekeszizom működést. Ilyet még nem láttunk. Nagyon nem egyértelmű képet mutatott. Dr. Kerti Mária légzésterapeuta gyógytornász (phd) kollégámmal is összedugtuk a fejünket és a konklúzió az lett, hogy sürgősen kérjék ki egy neurológus véleményét! A neurológus megerősítette, hogy valószínű streptococcus okozta fertőzésből adódik a neurológiai reakció, amit már a gyermekorvosnak a jelek alapján észre kellett volna venni..

Résen kell lenni, mert szakmai előképzettség nélkül mi sem tudtuk volna megfelelő szakember irányba terelni az illetőt segítségért!! Biztos vagyok benne, hogy „nagy EGÓ-jú terapeuták” elkezdték volna visceralis terápiával kezelni, mert az csodamódon kezeli a hasi tüneteket… és ez nagy hiba lett volna!!!

Már az előző két tanfolyamon Dr. Zsiska Beátával is arra a következtetésre jutottunk, hogy változnak a panaszok, amivel a páciensek érkeznek hozzánk és másfajta gyógyító hozzáállás szükséges. Résen kell lenni, hogy a fontos dolgokat észrevegyük!

A Diaphragma képzésen Dr. Kerti Máriával is az volt a közös álláspont, hogy alaposan meg kell nézni és számba kell venni az összefüggéseket egy-egy betegség, panasz hátterében és funkciókban kell gondolkodni!

Volt egy páciens nálam nemrég, akit magát ’’SPECIÁLIS INTIMTORNA TRÉNERNEK NEVEZETT TERAPEUTA” instruált és tanította meg speciális gyakorlatokra. Azt viszont nem vette észre, hogy annak a páciensnek már előrehaladott panaszai vannak és szakmailag máshogy kellett volna az ő problémáját megközelíteni! A páciens vakon megbízott és csinálta a gyakorlatokat, de nem számára adekvátat és nem is volt hatékony.. mindezek csak hónapok után derültek ki!! Nem volt meg a szakmai előképzettsége a ’’tanárnak”, ami alapján észre kellett volna vennie a dolgokat, hogy ez már komplexebb tornát és konzervatív terápiát igényelt volna. A páciens pedig hónapokat veszített így ezért, mert ugyan jó irányba indult segítségért, de olyan szakképzett terapeutát választott, aki nem ismerte fel a szakmai kompetencia határait.

ÖSSZEFOGLALVA:

 1. A protokolokban gondolkozás nem segíti az egyre gyakoribb összetett problémák okának megtalálását, amivel megkeresnek minket a páciensek!
 2. Egyre több a magát terapeutának nevező ’’szakember”
 3. Nem létezik a csodamódszer, ami mindenkinek és minden problémára megoldás!
 4. Fel kell ismerni a határainkat és nem mindenáron ragaszkodni a módszerünkhöz!
 5. Merjünk külső segítséget kérni és tovább irányítani a beteget, ha tudásunkat meghaladja az adott probléma!
 6. Egyre nagyobb a szakmai felelősségünk!
 7. Oktatóként meg kell követelnünk a szakmai előképzettséget, mert csakis az alapokra lehet építkezni!
 8. A páciens oldaláról pedig egy alaposabb utánajárásra van szükség a terapeuta szakmai hátteréről, ellenőrzött tudásáról és végzettségéről!

Ha azonosulni tudtál a gondolataimmal, szívesen veszem, ha tovább osztod, hogy mégtöbb terapeuta és beteg figyelmét hívjuk fel erre a témakörre!

Molnár Angéla, EnerGentle Manuálterápia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük