HAVELKA ZSÓFIA

Havelka Zsófia - Logopédus

2005-ben végeztem az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolán logopédus tanár – terapeuta szakon. Már a diploma megszerzése előtt elkezdtem dolgozni, azóta folyamatosan foglalkozom különböző korú és élethelyzetű gyerekekkel, felnőttekkel egyéni és csoportos formában egyaránt. Az általános beszédhibáktól a speciálisabb terápiákig sok mindent tanultam és kipróbáltam, majd ezekből többfélét alkalmaztam munkám során. Eleinte főleg a hangzóhibák javítása volt a fő profilom, illetve a tanulási nehézséggel küzdő gyerekek segítése.

A főiskolai diplomát egyetemivel bővítettem, majd 2012-ben a szakvizsgát is megszereztem. Emellett a szakmai tapasztalatom folyamatosan bővült, 2010ben megismerkedhettem a NILD tanulástechnikával, amely azóta is számtalan tanulással (olvasással, írással, számolással) küszködő gyermek számára hozott komoly sikereket. Ezzel párhuzamosan foglalkoztam beszédtechnika tanítással is, és 2011-ben a Színház és Filmművészeti Egyetem képzésén sajátíthattam el olyan technikákat, amivel sok hivatásos, és nem hivatásos beszélőt sikerült segíteni, hogy beszédük tisztábbá, érthetőbbé, zengőbbé váljon.
Mindeközben folyamatosan dolgoztam nyelvlökéses nyelőkkel is, és az évek alatt a tapasztalatom is egyre bővült a témával kapcsolatban. Aztán, ahogy folyamatosan képeztem magam ezen a területen beláttam, nem lehet csak a saját területemre koncentrálni, az egész embert, az egész testet kell segíteni a javulásban. Így kezdtem el felvenni a kapcsolatot fogszabályzó szakemberekkel, manuálterapeutákkal, akikkel együtt dolgozván több oldalról lehet a terápiát hatékonnyá tenni, a javulást tartóssá tenni.
A terápiák során minden alkalommal alaposan fel kell készülni, meg kell ismerni azt, akivel dolgozunk, és folyamatosan figyelemmel kell kísérni a fejlődését. Lényeges, hogy a terápiát csak egyénre szabva tehetjük sikeressé. Mindemellett fontos kiemelni, hogy a páciens aktív részvétele, rendszeres gyakorlása elengedhetetlen a fejlődés érdekében.