Állkapocsízület, a legkisebb óriás

Az állkapocsízület helyes működését rengeteg dolog befolyásolja, és helytelen működése olyan szerteágazó panaszokat okoz, mint a gyakori fejfájás, a fülzúgás, a fogcsikorgatás, vagy a fogszorítás akár nappal is, de nem ritka az alvászavar, és a váll- illetve nyakfájdalom sem. Sokan keresik fel rendelőnket hasonló panaszokkal. Örömmel mondhatom, hogy a komplex craniosacralis és manuálterápiás kezeléssel javulást tudunk elérni!

Állkapocsízület – az egyik leggyakrabban használt testrészünk

Mindig is lenyűgözött az az egység, azok az összefüggések, melyek az emberi testben megnyilvánulnak. Csapatjáték ez, rengeteg csont, ízület, szalag és izom összehangolt működése és munkája teremti meg a test szabadságát. Ha pedig valami fáj, az jelzés értékű vészcsengő, melyre oda kell figyelni. Az állkapocsízület, – mely egyéb iránt a koponya egyetlen valódi ízülete – rögzíti az állkapcsot a koponyához, ugyanakkor lehetővé teszi az állkapocs elmozdulását. Része a koponyának, és része a mozgásszervrendszernek is. Hatással van rá a nyak felől minden felületes és mély feszülés egyaránt, illetve sok szervrendszer kapcsolódik hozzá közvetve is (nyelv, garat, nyelőcső, gége , különböző mirigyek, fontos erek, idegek kapcsolatai). Egy olyan kis testrészünkről van szó, melyet nagyon gyakran használunk, hiszen magától értetődően az állkapocsízület mozog a rágásnál, a beszéd közben, nyelésnél azok az izmok dolgoznak, amelyek a rágásban is részt vesznek.

Túlfeszítve

Az állkapocsízület túlterhelt állapotban lehet, ha a koponyacsontok feszülnek, ha bármilyen feszülés van a nyakon, ha gyerekkor óta helytelen nyelési szokás rögzül. Rosszul terhelődhet, ha a fogak pozíciója nem megfelelő, vagy a fogszabályozás nem volt pontos. Hatással van rá a nyak helyzete, különböző feszülései, és közvetve az egész testtartás. De balesetek, sérülések következtében is maradhat valamilyen funkcionális eltérés. Ekkor ízület fájni kezd, ám fura módon nem mindig magában az ízületben, és nem is folyamatosan, hanem különböző helyekre sugárzik ki, így a fejbe, a fülbe, a szemekbe, vagy azok mögé, az arcba, sőt még a vállakba, és a nyakba is. A fájdalmon kívül zúghat a fülünk, szenvedhetünk az elégtelen alvástól, csikorgathatjuk, vagy szoríthatjuk a fogainkat, és gyerekek esetében akár tanulási nehézségeket is okozhat ennek a kicsi ízületnek a túlterheltsége.

Megoldást hoz a komplex kezelés

Rendelőnket egyre gyakrabban keresik fel olyan páciensek, akik furcsa, diagnosztizálhatatlan fej-, nyak-, váll fájdalmaktól, vagy ezekre a területre sugárzó panaszoktól szenvednek. Az esetek nagy többségében kiderül, hogy a túlfeszített állkapocsízület is az egyik oka a panaszoknak. Szerencsés esetben már az állkapocs specialista vagy a fogszabályzó fogszakorvos kivizsgálása után kerül hozzánk a páciens. Az első vizsgálat egyfajta állapotfelmérés, miután felvesszük az anamnézist vizsgáljuk a nyak, a vállak tartását, de az egész gerincet is, (keresve az összefüggéseket a fentebbi területekkel) a rágóízületet, és a rágóizmokat, végül a koponyacsontokat. A manuálterápiás kezeléssel az ízületek a helyükre kerülnek, az ezt kiegészítő craniosacralis terápiával pedig olyan mikro manipulációkat eszközölhetünk, melyek feloldják az állkapocsízület feszülését, és megszüntetik annak túlterheltségét. Célzott manipulációkkal
dolgozunk tehát az állkapcsokon, a keményszájpadláson és a fogakon egyaránt, mely nem utolsó sorban hatással van a fogszabályzásra is, hiszen segít megtartani a fogszabályzóval elért eredményt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük