Gyógyulás kulcsa

Gyógyulásod kulcsa Te magad vagy! – Vedd észre és ismerd meg.

Gyógyulásod kulcsa Te magad légy!

Nap, mint nap rengeteg páciens fordul meg a rendelőben, és mindig örömmel tapasztaljuk, amikor valakinél egy áttörést, nagy javulást idézhettünk elő, hiszen az nem csupán a mi munkánk eredménye. Ez teljes mértékben a páciens nyitottságáról és önmagával szembeni alázatáról és őszinteségéről tanúskodik, ami nélkülözhetetlen egy kezelés szempontjából.

A jó páciens jellemzői

Ezekben a páciensekben, ami leginkább közös, az a felelősség vállalása. Pontosan tisztában vannak azzal, hogy amint telefont emelnek és időpontot kérnek hozzánk, az első döntő lépést megtették. Azt is tudják, hogy itt nem áll meg részükről a cselekvés. Teljes mértékben vállalják, hogy a gyógyulás sikere legalább annyira rajtuk is múlik, és nem kizárólag a terapeuta tudásán.

Eljönnek az első alkalomra, és őszintén és konkrétan – nem köntörfalazva – meg tudják fogalmazni a fizikai fájdalmaikat. Megfigyelik a testük reakcióját, aktív részesei a saját kezelésüknek, és pontos visszajelzésekkel segítik a terapeuta munkáját, hogy minél hamarabb megtalálja a segítő irányt, terápiás fogást. És ha kellően kialakul egy bizalom a terapeuta felé – ez a terapeuta munkáján és hozzáállásán is nagyban múlik –, akkor bátran ki merik fejezni a kezelés közben tapasztalt érzéseiket, testi érzeteiket, bármilyen szokatlanok vagy meglepőek. Sőt ők tovább is mennek, és nyíltan beszélnek a félelmeikről, a problémáikról, ami sokat segít a terapeutának, hiszen a teljes képhez rengeteget hozzátesz. Számos összefüggést figyelhettünk meg a fizikai fájdalmak mögött meghúzódó emocionális tényezőkkel kapcsolatosan. (Ez persze nem mindig történik meg első találkozáskor.)

A páciens tudatosítja magában, hogy fontos a türelem és a kitartás, és nem várja a csodát egy alkalom után, hiszen érzi, hogy ez egy közös munka. A terapeuta végig ott fog állni mellette, támogatja és vezeti a folyamatot, de ehhez szükséges a páciens tudatos jelenléte.

Az érem másik oldala

Sajnos terapeutaként nem mindig vagyunk könnyű helyzetben. Időről időre olyan falakba ütközünk, ahol pontosan érezzük, mi lehet a probléma hátterében, de a mi jelzéseink kevésnek bizonyulnak. Amikor a páciens például úgy érkezik meg hozzánk, hogy rohanva, éppen hogy a kezelést centire pontosan beillesztve két tárgyalása vagy teendője közé, akkor már szinte tapintani lehet a feszültséget a teremben. Ilyen körülmények között a páciensnek is rettentően nehéz elengednie magát, zakatol és zihál, pörögnek a gondolatai. Ilyenkor nem biztos, hogy képes ráhangolódni a terápiára, a gyógyulásra és önmagára, érzéseire fókuszálni. A terapeuta számára is kihívás így együtt dolgozni, és segíteni neki lelassulni, befelé figyelni. Nem beszélve arról, hogy ilyenkor nem mindig tudnak célt érni a kezelések, a páciens is befeszül, és nem hagyja magába engedni a hatásokat. Mire sikerül átadnia magát és ”megérkezni a kezelésbe”, addigra már a kezelési idő ott tart, hogy már a következő feladaton kattog, és aggódik a késés miatt.

A mi szemléletünk, és a komplex manuálisterápia eszköztára olyan technikákat alkalmaz és épít egymásra, ami csak úgy tud működni, ha a páciens valóban aktív részese a kezelésnek. Ha már időt szán a gyógyulásra, megengedi magának, hogy a kezelés akár jó, akár átmeneti negatív hatását is megélje, beépítse magába. Ez csak akkor hat, ha ő résztvevője a saját kezelésének, és ez bizony néha nagy változásokkal jár. Szükséges hozzá, hogy megfogadja a mi tanácsunkat, megcsinálja az előírt feladatokat, mert ez is a kezeléshez tartozik, nem elég csak oda jönni az időpontra és várni a terapeutától a megváltást.

„Én hiszek magában; értem amit, mond és igaza van; mondja meg mit csináljak, hova menjek, megteszem, hiszen most is itt vagyok; elhatároztam, mostantól megcsinálom” – hangzik el többször, de valós cselekvés sajnos ritkán következik ezekből.

Ilyenkor alakulhatnak ki olyan patthelyzetek, amikor valakinek döntenie kell. Hiszen a páciens értetlenül áll, hogy ő eljön rendszeresen és fontos neki a gyógyulás, és hisz a terápiában, de mégse javulnak a panaszok. Igen ám, de hiába hisz benne, ha nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy igazán JELEN legyen a folyamatokban. Ezekben az esetekben sokszor feleslegesnek érezzük a munkánkat, ugyanis nekünk is fontos hogy tudjunk segíteni a hozzánk fordulóknak. Ezt meg is beszéljük a pácienssel, és az is előfordul, hogy átmenetileg szüneteltetjük a kezelést. Később, ha úgy érzi tudott már annyit változni, hogy ő is hozzátegyen a gyógyulásához és felvállalja azért a felelősséget – nem egy passzív félként vár -, akkor elkezdjük újra a kezeléseket.

Mi a szakmai tudásunk legjavát tesszük bele egy-egy kezelésbe, ezenkívül tanácsot tudunk adni, de azt hogy egy-egy páciensnél mi és hogyan működik az mindenkinél más. Innentől viszont, hogy egy terápia mennyire lesz sikeres, az nagyban a páciensen és az ő befogadásán múlik. Ha tisztelettel és szeretettel bánik magával és testével, az iránymutatások alapján tesz is érte, akkor megfogja találni a számára legjobb terápiás utat. Ezt mi is tiszteletben tartjuk.

A megoldás is Te vagy!

Ha változtatni szeretnénk ezen, először is fontos megfigyelnünk magunkat, felismerni félelmeinket és szembe nézni velük. Ehhez fontos jelen lenni a saját életünkben, mert könnyen hajlamosak vagyunk a múlton rágódni, vagy a jövőn aggodalmaskodni, ami teljesen megakasztja akár a mindennapjainkat, hatással van döntéseinkre és egy idő után akár fizikai fájdalmat is generálhat.

A másik fontos tényező, az idő és annak beosztása. Ha tényleg szeretnénk gyógyulni, nem szabad, hogy túlszervezzük az életünket. Időt kell hagynunk a kezelésen kapott új impulzusok befogadására és elmélyítésére. Amikor tényleg úgy érezzük, hogy foglalkozunk magunkkal, próbáljunk meg egyszerre, csak egy dologra koncentrálni. Ha egymást követően megyünk el sportolni, utána egy kezelésre, aztán még szaladunk a fodrászhoz, akkor pont a lényeg fog elveszni. A pillanatok saját ütemű igazi megélése…

Bízunk abban, hogy van, aki esetleg magára ismer, és számára segítséget nyújtanak ezek a sorok. Őszintén célunk az, hogy a pácienseknek a problémájukhoz mérten, lerövidüljön és minimalizálódjon a fájdalommal töltött időszak, és a kezelések után megerősödve, egyedül is képesek legyenek stabilak maradni. Természetesen hozzánk bármikor betérhetnek, hisz a rendelő ajtaja mindig nyitva áll…

Szerzők: Molnár Angéla és Lelkes Zsófia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük