Mi az Alexander-technika?

Testtudatosságot fejlesztő módszer.

„Nincs helyes testtartás, csak helyes testhasználat” – egyik kedvenc idézetem F.M. Alexander-től.

Ez a módszer segít felismerni a már öntudatlanná vált kényszer-izomtartásainkat, és eszközöket is ad ezek enyhítésére, elengedésére. Célja, hogy újra olyan módon használjuk a testünket, hogy az hatékonyabban és kevesebb panasszal működhessen és lássa el a feladatait.

Elsőre úgy tűnhet, ez csak játék a szavakkal, árnyalatnyi különbség. Mégis ettől van, hogy a fájós térdű idős hölgy könnyedebben áll fel, anélkül, hogy támaszkodna a szék karfájára, majd csodálkozva néz rám…

Vagy a fiatal szaxofonos boldogan, mosolyogva mondja, hogy hallható a változás a játékában…

F.M. Alexander (1869-1955) fiatalon, színészként – hangszalagjai túlerőltetése miatti – rekedtségtől szenvedett. Panaszai szavalás közben jelentkeztek. Arra gondolt, összefüggés lehet a szavalás és a rekedtség között. Tükörben elkezdte megfigyelni önmagát. Meglepődve tapasztalta, hogy nem azt csinálja, amit szeretne; hogy a testérzékelése becsapja.

Ez olyasmi, mint amikor saját magunkról látunk egy előnytelen fotót, pl. nagyobb a hasunk, mint hittük, görbébb a hátunk, mint gondoltuk… Ha már a természetes környezetétől elszakadt ember testérzékelése nem megbízható, mit lehet tenni?


„Ne csináld a rosszat és a jó magától megszületik.”- F. M. Alexander.

Hogy néz ki egy foglalkozás?

Az Alexander-technika tanára finom érintéssel és szóbeli tanácsokkal segíti, vezeti a tanítványt, hogy visszataláljon a természetes testhasználatához.

Egy klasszikus foglakozás fél óra, tükrök előtt, szabad mozgást lehetővé tevő kényelmes ruhában.

A technika úgymond eszközei: az irányadás és a „stop” -ok. Ezek tudatos, befelé figyelést igényelnek, egy csipetnyi gyermeki játékossággal társítva. És egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy javul az érzékelésünk, előbb észrevesszük a hibákat és előbb korrigáljuk azokat.

Nagyon hasznosak a témáról szóló könyvek olvasása, de hogy igazán értsük, miről szólnak, jó, ha át is éljük egy szakavatott ember segítségével. Az, hogy a megszokásainkat felismerjük és képesek legyünk átalakítani őket egy hosszabb folyamat, ezért 10-30 alkalom is szükséges lehet.

Ajánlott többek közt:

  • megelőzésként
  • előadó művészeknek, színészeknek, zenészeknek
  • fáradékonyság esetén
  • feszültség oldására
  • szétszórt figyelem esetén/ figyelemzavar/ hiperaktív gyerekeknek-felnőtteknek
  • ínhüvelygyulladás, izomgörcsök, régóta fennálló izomfájdalmak enyhítésére
  • porckorong kiboltosulás, porckorongsérv
  • légzési és hangképzési problémák esetén

Aki segíteni fog: Guba Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük