Viszcerális terápia

Ahogy „ráéreztem a terápia ízére”

A visceralis terápia a belső szervek körüli kötőszöveti rendszer manuális vizsgálatával és kezelésével foglalkozik. Márciusban jöttem haza Dublinból, ahol az általam már ismert különleges terápiának, a viseralis manipulációnak haladó tanfolyamán vettem részt,gazdagítottam eddigi tudásom. A továbbképzés témája egy igen érzékeny terület a kismedence, azon belül az alhasi szervek, idegek, erek körüli kötőszövet-szalag rendszer kezelése volt. Hiszem, hogy csak akkor lehetünk hivatásunk mesterei, ha folyamatosan képezzük magunkat, és egyre mélyítjük már meglévő tudásunkat.

Végletekig kitartó

Azt mondják rólam, hogy szigorú vagyok, és sokszor hajthatatlan, mások addig is elmennek, hogy egyenesen a makacs szót használják. Igazuk van. Állhatatos vagyok a munkámban, és a végletekig kitartó. Tudásom legjavát adom, mert csak így van értelme. Rendíthetetlenül hiszem, hogy a változás örök, ezzel együtt pedig a tanulás is. Nem mondhatjuk sohasem, hogy készen állunk, mindent tudunk. Minél több kaput nyitok ki, annál inkább azt érzem, hogy van még mit tanulnom. Hiába tanítottam orvosokat, gyógytornász kollégákat a manuálterápiára, mégis újabb és újabb ismeretekre vágyom, és a legmélyebb tisztelettel értek egyet Senecával, aki szerint: „ A szerzés sosem elegendő az élethez, tudnod kell bánni azzal, amit megszereztél: igazából csak az a tiéd, amivel másoknak is a hasznára vagy.”

Biztosabb kézzel

A tavalyi év legnagyobb sikerének könyveltem el azt a hölgyet, aki meddőség miatt keresett fel, és nála alkalmazva a manuális, illetve visceralis terápiát, hamarosan azzal a jó hírrel keresett fel, hogy babát vár. Úgy éreztem, hogy jó lenne még célirányosabb fogásokat tanulnom, hogy biztosabb kézzel és tudatosabban tudjak a hasonló panaszokkal hozzám fordulók segítségére lenni. Ezért is örültem annyira, amikor a tudomásomra jutott, hogy idén év elején az írországi Dublinban tartanak egy négy napos továbbképzést melynek témája éppen a kismedence.

Anatómia mindenek felett

Főleg ír gyógytornász, oszteopata, de francia, szlovén, portugál kolléga is részt vett a nem mindennapi továbbképzésen. Szakmailag rendkívül hasznos technikákat tanultunk, és vég nélkül egymáson gyakoroltunk. Újra szembesültem azzal a ténnyel, hogy a pontos, finom tapintáshoz elengedhetetlen az anatómia felsőfokon való ismerete. Már több mint húsz éve tanulom az anatómiát, de a hasi erek, idegek tapintása nem egyenlő a csontok, izmok érzékelésével.

Látó kezek

Ez az újfajta tapintás megváltoztatta az érzékelést a kezemben, a régi fogások alkalmazása közben már másként, pontosabban, mélyebben érzem a szöveteket. Most értettem meg igazán, hogy a kezem nem csak lát, de szó szerint kapcsolatot teremt a test szöveteivel. A kezem az érintés útján kommunikál az adott testrész szöveteivel. Ha teljes figyelmemmel erre a szövetre fókuszálok, egyszerűen tudom, mire van éppen szüksége, lazításra, nyújtásra, békére, vagy éppen feszítésre. A tanfolyam fő üzenete az volt számomra, hogy a viscerális terápia fogásait és az itt szerzett tapasztalataimat más kezelések során is kamatoztathatom, alkalmazhatom.Nem utolsó sorban pedig Senecának igaza van…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Visceralis terápia

Az elsősorban zsigeri hasi szervek (máj, gyomor, belek, vesék, kis medencei nemi szervek környékén) szöveti kapcsolódásait vizsgáló és kezelő módszer, finom tapintásokon alapuló manuálterápia, amely mélyebb kötőszöveti összefüggéseket képes a felszínre hozni. Az elnevezés a latin „viscera” szóból ered: a zsigeri hasi szervek, belső szervek összefoglaló neve.

A hasfalon keresztül tapintani és diagnosztizálni lehet a feszüléseket a visceralis rendszerben. A terápia során finom manipulációkkal a belső szerveken, azok felfüggesztésein dolgozunk.

Ha egy belső szerv nem tud jól elmozdulni a környezetéhez képest, az a működésére is hatással lesz, diszharmónia alakul ki, fixálódnak a szövetek, feszültségek alakulnak ki a fascia rendszerben. Ha ezek hosszú ideig fennállnak, funkcionális károsodáshoz, betegségek kialakulásához vezetnek.

A módszerrel javítani lehet a záróizmok működését, oldani lehet összetapadásokat a hasüregen belül, műtéti hegek körül.

Panaszok, amelyeken segíthet:

 • Fájdalmak és sérülések esetében (ostorcsapás sérülés, biztonsági öv okozta sérülés, sportsérülések, különböző fejfájások, hát-, csípő- fájdalmak, idegi kisugárzások)
 • Reflux, hiatus hernia esetén
 • bélpanaszok esetében
 • hasi műtétek, gyulladások után kialakult összetapadásoknál, mind a hasi szervek körül, mind a kismedencei szervek körül
 • bizonyos vizelettartási zavarok esetén
 • vese süllyedés
 • gyomor süllyedés
 • meddőség esetén, ha a probléma oka ezen képletek feszüléséből ered
 • kivizsgált kismedencei fájdalom, aminek nem találják az okát (pl. visszatérő hólyaghurut)
 • gáttájékon, prostata körül jelentkező fájdalom
 • fájdalmas menstruáció
 • endometriosis

A módszert egy francia oszteopata, egyik legnagyobb tanítóm, Jean-Pierre Barral fejlesztette ki és fejleszti a mai napig. Barral mottója: ”felébreszteni valami kicsit a testben, ami majd nagy változásokat hozz létre teljes testi szinten”.

Barral rájött, hogy a szervezet teljes egyensúlyához a belső szervek és a többi szerv között is egyensúlynak kell lenni. Ennek az egyensúlynak a kulcsa a fascia rendszer (hártya rendszer), ami egy egységként működik és körbeveszi a belső szerveket, izmokat, ízületeket, idegeket és összekapcsolja azokat.
Legtöbbször ezeket a feszüléseket a szervek körül nem lehet képalkotó vizsgálatokkal kimutatni, a labor vizsgálatok nem mutatnak eltérést, de a szerv működése mégsem megfelelő és tünetet okoz.

Ha oldódnak a feszültségek, az hatással lesz a vázrendszerre is és ettől akár a hát, derék, nyak, csípő, váll fájdalom is elmúlhat.
Sokszor egy mozgásszervi fájdalom akkor tud teljesen elmúlni, ha kilazul a hozzá kapcsolódó szerv függesztő rendszerre és a szerv elkezd jól működni. Ezzel pedig a szervekkel kapcsolatos panaszok is megszűnnek. A szervezet teljes egyensúlyához minden szervrendszer összehangolt működése szükséges.

Mindemellett minden szervnek van egy nagyon finom saját ritmusos mozgása is, ami a magzati szervfejlődés során alakul ki. Ahhoz, hogy egy szerv jól tudjon működni, szükség van még ennek a mozgásnak a kiegyensúlyozására és ezzel a szervek egymáshoz képesti ritmusának összhangjára.