Manuálterápia

Elsősorban a mozgató-szervrendszer visszafordítható problémáira irányuló, kézzel végzett vizsgáló és kezelő fogásokat alkalmaz.

Alapját a csontkovács mesterség, az oszteopátia és a kiropraktika alkotja. A vizsgáló és kezelő fogásokat, az orvosok jelentősen továbbfejlesztették és tudományos alapokra helyezték.
Manuálterápia során a támasztó-mozgatórendszer reverzibilis (visszafordítható) funkció zavarainak feltérképezése és kezelése történik, pontos anatómiai és biomechanikai szabályok  figyelembevételével.

Ilyen funkció zavarokat eredményezhet:

  • valamilyen fejlődési zavar,
  • veleszületett vagy szerzett deformitás,
  • statikai hiba,
  • huzamos egyoldalú terhelés,
  • hirtelen végzett rossz mozdulat,
  • valamilyen sérülés, törés következtében kialakuló kompenzációk,
  • műtét utáni hegek.

Ezek olyan egyensúly felborulást okoznak a támasztó- mozgató- rendszerben, amik mozgás korlátozottsággal, fájdalommal, feszüléssel, diszkomfort érzéssel, fáradtsággal járnak.

A manuálterápia a panaszok kiváltó okának helyét, és a funkciókárosodásért felelős szöveti struktúrát (izület, izom , kötőszöveti képlet, idegi képlet) állapítja meg. A fizikális vizsgálat során észlelt elváltozásokat a terapeuta összeveti a már meglévő képalkotó vizsgálatok eredményével (RTG, CT, MR, Uh), és ha úgy ítéli meg, hogy még valamilyen képalkotó vizsgálatra szükség van a kezelés biztonságos végzéséhez, ennek elvégzésére javaslatot tesz.  Nagyon gyakran a kiváltó ok helye az aktuális panasz alatti vagy feletti terület ízületeiben, izmaiban van.
Egy nagyon alapos, egész testre kiterjedő vizsgálat során a terapeuta felállít egy funkcionális diagnózist. Ez gyakran nem egyezik az orvosi diagnózissal. (pl. az „izületi kopás” csak egy következmény, nem az a kiváltó ok). A felállított diagnózis alapján, egy egyénre szabott kezelési tervet határoz meg. A kezelési fogások széles tárházából, választja ki az adott funkcionális helyzetnek leginkább megfelelő fogást, ami irányulhat az izület mozgatására, izomnyújtására, izomműködés normalizálására, kötőszövet lazítására, idegnyújtásra stb.

A kezelés után a páciens minden esetben egyénre szabott házi feladatot kap. Ez lehet izomerősítő, izom nyújtó, vagy autómobilizációs gyakorlat.
A házi feladat a terápia elengedhetetlen része, azt a célt szolgálja, hogy a kezelt struktúrák megmaradjanak a jó helyzetben, az izomegyensúly az ízületek körül helyre álljon, ezáltal a következő kezelések alkalmával könnyebben, és gyorsabban engednek majd, a még diszfunkcióban lévő szövetek.
A törvények szerint ma Magyarországon manuálterápiát csak orvos és gyógytornász végezhet.