A Rekeszizom – Hogyan függ össze a tartással?

Okozhat-e a rekeszizom rossz működése hátfájást?
Hogyan tudunk mi ebben segíteni?

Ezekre a kérdésekre találsz választ ebben a cikkben!

A rekeszizom elhelyezkedése: elválasztja a mellkas és hasüreget, szabályozza az üregek közti nyomás különbséget. Izmos kupolája- a bordákhoz kapcsolódik, és áthidalja a mély törzsizmokat és összeköti a hátizmokat a hasizmokkal. Izmoslába-mint egy tartó pillér a gerincelülső oldalsó részéhez kapcsolódik.

rekeszizomnak két fő funkciója van, amelyeket egyedülálló szerkezete és képességei révén látja el:

Légzési funkció:Testtartási funkció:
Amikor belégzünk, a rekeszizom összehúzódik és lefelé mozog a hasüreg felé. Ez a cselekvés növeli a mellüreg térfogatát, létrehozva ezzel egy vákumhoz hasonló hatást a tüdőnkben. Ennek eredményeként levegő áramlik a tüdőnkbe a nyomás kiegyenlítésére, lehetővé téve a gázok (pl.: az oxigén bevétele és a szén-dioxid eltávolítása) cseréjét. Amikor kilégzünk, a rekeszizom ellazul és visszatér a mellüregbe, ami kipréseli a levegőt a tüdőnkből.A rekeszizom szintén fontos szerepet játszik a testtartás fenntartásában. Az izom része a mély törzs izomzatnak, más izmokkal, például a Haránt hasizommal (transversus abdominis) és a medencefenék izmaival (gátizmokkal) együttműködve. Ezek az izmok közösen támogatják a gerincet és törzs stabilitását adják. Amikor megfeszítjük a core izmokat – ideértve a rekeszizmot is – fokozódik hasi nyomás, ami segít a gerinc stabilizálásában és megakadályozza a hátfájdalmakat. Amikor például nehéz tárgyat emelünk, a rekeszizom aktívan részt vesz az izommunkában, stabilizálva a törzsünket!

Összefoglalva, a rekeszizom összehúzódik és ellazul, hogy megkönnyítse a légzést a mellüreg térfogatának változtatásával. Ezzel egyidejűleg hozzájárul a test egyenes tartásának fenntartásához és a gerinc stabilizálásához, amikor a „core” izmok részeként működik. A rekeszizom e kettős szerepe megmutatja a sokoldalúságát és fontosságát mind a légző- mind a testtartási funkciókban. Szerepe elengedhetetlen a mindennapi életben és a testünk általános működésében is.

Mi történik akkor, ha a rekeszizom működésnek egyensúlya felborul?

Légzésminta Zavar alakul ki! (angolul: Breathing Pattern Disorder, rövidítve BPD)

A légzés számos funkcióra van hatással, ami az egészséges működéshez nélkülözhetetlen. Ilyenek pl.: alvás, emésztés, vérnyomás, stresszkezelés, hormonális működés, vércukorszint, fájdalommegélés, stb. Nehéz észrevenni csak úgy, hogy „nem jól lélegzem”, mivel nem konkrét betegség képeket kell keresni és nincs is rá orvosi diagnózis. Az viszont érezhető, ha egy rendszer működése nem jó.. Azt vesszük észre, hogy a légzés helyreállításával sok minden tud változni, mint ennél a páciensünknél is: https://www.facebook.com/photo/?fbid=816131707179243&set=a.531321255660291

A Légzésminta Zavar egy olyan állapot, melyet a légzés szokatlan mintázatai jellemeznek, amelyek különböző fizikai és pszichológiai tünetekhez vezethetnek. Azoknál az egyéneknél, akiknél BPD áll fenn, a légzés szabálytalan, sekély vagy túl gyors lehet, gyakran stressz, szorongás, helytelen testtartás vagy tanult viselkedési minták miatt. Ilyenkor a rekeszizom működésének egyensúlya felborul, a mellkas mozgások hibásan, a légzés és tartás szempontjából is hatástalanul jönnek létre.
Néhány közös jellemző és tünet, amelyeket a légzésminta zavarokkal társítanak, a következők:

  • Hiperventiláció: Túlzott légzés, amely a vér szén-dioxid szintjének csökkenéséhez vezethet, szédülést, bizonytalanság érzést és bizsergő érzést okozhat a végtagokban.
  • Szabálytalan légzés minták: A légzés ritmusa és mélysége szabálytalanná válik.
  • Légzési segédizmok használata: A légzés során a nyak és vállizmok használata jellemzi a rekeszizom helyett, ami felületes és gyors légzésekhez vezethet.
  • Izomfeszültség: A tartós légzésminta zavarok izomfeszültséget és fájdalmat okozhatnak, különösen a nyakban, vállakban és mellkasban.
  • Szorongás és Pánik: A BPD lehet szorongás és pánikrohamok okozója és következménye is. A szorongás gyakran súlyosbíthatja a szokatlan légzésmintákat.
  • Fáradtság és Kognitív Tünetek: Azok, akiknél BPD áll fenn, fáradtságot, koncentrációs nehézségeket és zavartságot tapasztalhatnak a szervezet oxigén és szén-dioxid hatékony cseréjének hiánya miatt.

Hogyan és mi tud ezen segíteni?

A légzésminta zavarok kezelése általában különféle technikák kombinációját foglalja magában, ideértve:

  1. Légzésterápia: A helyes rekeszizom-légzési technikák megtanulása a normális légzésminták helyreállításához.
  2. Manuálterápia/gyógytorna: Az izomfeszülések oldása manuálterápiával, és a helyes légzés mintha segítése. A mélyizomzat – core izomzat erősítése, ezáltal a törzs stabilitás segítése.
  3. Relaxációs technikák: Gyakorlatok, mint a meditáció, a progresszív izomrelaxáció és a mindfulness, a szorongás és a stressz csökkentésére.
  4. Kognitív viselkedésterápia (CBT): Az olyan pszichológiai tényezők kezelése, amelyek hozzájárulnak vagy következményei lehetnek a BPD-nek.

Fontos megjegyezni, hogy a légzésminta zavarok súlyossága és megjelenési formája személyenként változhat! Ha gyanítja, hogy légzésminta zavara van, vagy olyan tüneteket tapasztal, amelyek a szokatlan légzéssel kapcsolatosak, érdemes egészségügyi szakember vagy speciális légzésterapeuta véleményét kérni, akik személyre szabott kezelési tervet készíthetnek Önnek.

Jelentkezz be hozzánk, szívesen segítünk bármi mozgásszervi problémád van!

Ha pedig kérdésed van a téma kapcsán, írj hozzászólást a blogbejegyzés alá, vagy tedd fel nekünk mailen!

Molnár Angéla, EnerGentle Manuálterápia
contact@energentlemanualtherapy.com
+36 30 257 0071

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük