Fascia kezelések

Finoman eltolva és lazítva a kötőszövet és izomkapcsolatokat, javítjuk az izomegyensúlyt és testtartást, oldjuk a fájdalmat. 

A fascia vonalak kezelő fogásait kombináljuk a klasszikus manuáltechnikával. Emellett a fájdalomcsillapító hatású FDM terápiát és a testtartás normalizálására specializálódott TestSzobrászat kezeléseit alkalmazzuk.

A fascia kezelések során a teljes kötőszöveti rendszerre összpontosítunk. Ez valóban egy komplex rendszer, a fejünk búbjától a lábujjunk hegyéig összefüggő szövetet alkot, ahol minden mindennel összefügg. 

Tehát sosem különálló részenként kezelünk egy-egy izomcsoportot, hanem a teljes test területén vizsgálódunk, hogy megtaláljuk a fájdalom fő forrását. Mivel egy diszharmonikus tartás is már kialakíthat kóros izom-fascia láncolatokat, a terápia is ezen láncok kezelésével normalizálja az izmok megfelelő működését.

A kezelés menete: 

A terápia során a terapeuta különböző módon hat az adott izom-kötőszöveti egységre. Célja, hogy a túlfeszített izmok lazuljanak, a kevésbé működő, elgyengült izmok pedig újra aktívabban dolgozzanak. Javuljon a keringés és beidegződés, csökkenjen a fájdalom. 

Ezáltal egy harmonikus testtartás és mozgás kialakítása, amely kevés energia felhasználással jár. 

Kezeléseink során alapvetően a Tom Myers-féle Anatomy Trains által meghatározott fascia vonalak mentén dolgozunk. Ilyenek a fascial release és Testszobrászat technikái.

A fascia kezelések sokat segítenek akut sérülések esetén, de krónikus, régóta meglévő panaszok esetében is megfelelő választás.

Mivel a fascia nemcsak a mozgásszerveket veszi körbe, hanem a belső szerveket is (lásd: viscerális terápia) és az idegrendszert is (lásd Craniosacrális terápia), ezért a technikákat minden esetben integráljuk.

A fascia egy olyan kötőszövet, amely a testrendszerben mindenütt jelen van, körbeveszi az izmokat, a szerveket 3D hártyaként kapcsolja össze, és lefedi a test minden szerkezetét. Olyan strukturális folytonosságot teremt, amely minden szövetnek és szervnek formát és funkciót biztosít. A fascia különböző mélységű, egymástól függő rétegeket hoz létre a bőrtől a periosteumig – azaz csonthártyáig -, szintén háromdimenziós mechano-metabolikus struktúrát alkotva.

A mozgásszervrendszerben kialakuló változások, aszimmetrikus feszülések rossz tartást, a megváltozott feszülések pedig különböző feszültségláncokat alkotnak a fasciális rendszerben. A myofascial rendszer nagyon finom, széles, sokoldalú és folyamatosan jelenlévő beidegződéssel rendelkezik.

Rengeteg idegvégződésnek köszönhetően a fascia szövet nagyon alkalmazkodó, ugyanakkor nagyon szenzitív is. Ezért kompenzációkkal próbál alkalmazkodni, hogy a feszültséget csökkentse. A kompenzált tartáshoz és rossz működéshez extra energiára van szüksége a szervezetnek, és előbb-utóbb elfárad, egyre nehezebben tartja a kompenzációkat tartás és mozgás közben is.
Ez az aszimmetrikus tartáson túl funkció károsodáshoz vezet hosszútávon. A fájdalom, a mozgáskorlátozottság, ízületi mozgásterjedelem csökkenés, neurológiai zavarok szinte minden esetben érintik testünk kötőszövetes-fascia- hálózatos rendszerét. Ami egy idő után degeneratív változássokat indít el.
A benne lévő sok-sok receptor pedig kapcsolatot teremt a vegetatív idegrendszerrel, és az agytörzsön keresztül kapcsolódik a thalamushoz, majd azon keresztül az agykéreghez. Tehát sok-sok információt közvetít az idegrendszer felé.