Funkcionális gyógytorna

Személyre szabott tornagyakorlatokon alapuló mozgásterápia, széleskörű eszközhasználattal, valamint otthon végezhető speciálisan összeállított gyakorlatsorokkal. Célja az izomcsoportok közti egyensúly megteremtése. Aprólékos, precíz, kis mozdulatokkal erősíti az ízületek körüli izomzatot, így növelve a test stabilitását. 

Fontos a szakember (gyógytornász, manuálterapeuta) által egyénileg összeállított gyakorlatsor rendszeres, heti többszöri ismétlése a megfelelő izomerő és mozgáskoordináció és az ízületi (végtag és gerinc) stabilitás eléréséhez.

A manuálterápiás kezelések lehetővé teszik, hogy az ízületek a helyükre kerüljenek, a feszes izmok ellazuljanak. A gyógytorna az elért állapot megőrzését segíti a kezelések között és után.

Baleseti sérülések esetén mihamarabb el kell kezdeni a tornát képzett terapeuta segítségével, hogy a páciens visszanyerje önállóságát és munkaképességét.

A funkcionális tréning során a célunk, hogy azokat az izomcsoportokat erősítsük meg, amelyeket a hétköznapi vagy sport tevékenységünk közben aktívan, használunk, mint például a járás, futás, emelés, vagy valamely specifikus sport tevékenység.
A tréning során az izmokat nem külön-külön erősítjük meg, hanem mozgási láncokban aktiváljuk őket, így biztosítva, hogy ténylegesen a törzs stabilizáló funkciója erősödjön. Nem csupán erősítésről van szó, sokkal inkább egy úgynevezett neuromuszkuláris tréningről, aminek a célja, hogy az idegrendszer a korrekt mozgásokat automatikusan beépítse a hétköznapi életbe.
Ahhoz, hogy hosszútávon jó legyen a test működése, mindig egyéni céloknak megfelelően segítjük a test stabilitását. Mindenkinek a saját mindennapos terheléséhez kell az izomerő egyensúlyát kifejleszteni. A kezeléseinket megtámogató gyógytornagyakorlatokat úgy választjuk meg, hogy azok már egy funkcionális tréning első lépései is egyben.
A gyakorlatok az adott erőnléti szinthez adaptálhatóak és egymásra épülő egyre nehezebb feladatokból állnak össze. Az alap szintű könnyű feladatoktól a magas nehézségi fokozatú, akár sport specifikus gyakorlatokig tart a repertoár.
Ebben a terápiában vagy mondhatni edzéstervben a kulcskérdés a korrekció. A torna során mi gyógytornászok folyamatosan figyeljük és korrigáljuk a gerinc és a többi ízület helyzetét, annak érdekében, hogy az esetleges rossz (akár évek óta fennálló) kompenzációs mechanizmusokat leépítsük.
Ez azt jelenti, hogy ha valaki rendszeresen végzi a személyre szabott funkcionális gyakorlatait, akkor sokkal kisebb lesz a valószínűsége, hogy egy rossz mozdulat vagy emelés során fájdalom jelentkezzen, mert a test automatikusan használni fogja a stabilizáló izomzatot. Ráadásul erre nem is kell nagyon sokat várni. Az tréning kezdetétől már napról napra pozitív tapasztalatokról számolnak be a hozzánk forduló páciensek.

A torna során különböző eszközöket is használunk (nagy labda, soft ball, bosu, dynair párna, stb), amelyek az instabil felszínt biztosítják, aktiválva a mély- és stabilizáló izmokat.
A gyakorlatok könnyen megtanulhatóak és otthon is egyszerűen elvégezhetőek. Minden találkozás alkalmával visszaellenőrizzük az összes otthonra adott gyakorlatot és a könnyűeket nehezebbekre cseréljük. Így specifikusan tudjuk adaptálni a feladatokat az adott állóképességhez megfelelően. És természetesen nehezíteni MINDIG tudunk…