A Nervus Vagus és szerepe

Mi a Nervus Vagus és milyen szerepet tölt be az életünkben?

A Nervus Vagus – más néven Bolygóideg, vagy X. agyideg.

Azért hívják Bolygóidegnek, mert a koponyából való kilépésétől kezdve behálózza a nyaki, mellkasi és hasi szerveket és 80 %- ban tartalmaz olyan rostokat, amik a test felől viszik az információkat az agy felé.

Számos fontos funkciót lát el a szervezetben:

Szabályozza a szív funkcióit a következő módon:

 1. Befolyásolja a szív ritmusát, csökkentve a szívverés gyorsaságát és erősségét. Ezt a paraszimpatikus idegrendszer részeként teszi, ami a pihenési állapotban és a stresszcsökkentés során aktív.
 2. Segít fenntartani a szívritmus egyensúlyát, és az érzelmi stressz, vagy fizikai terhelés során is képes gyorsan reagálni a szükséges változásokra.
 3. Szerepet játszik a test nyugalmi állapotának fenntartásában, és segít az idegrendszer egyensúlyban tartásában a szimpatikus (aktiváló) és a paraszimpatikus (nyugtató) idegrendszer között.
 4. Hozzájárul a vérnyomás szabályozásához, segítve a szívritmus és a vérnyomás közötti összehangolást.

Szabályozza a légzési funkciókat a következő módon:

 1. Segít a légzési ritmus fenntartásában. Az agy és a légzőszervek közötti kommunikáció révén szabályozza a belégzés és kifújás időzítését.
 2. Szabályozza a légzés mélységét is. Ez segít a test oxigénellátásának és szén-dioxid eltávolításának optimális szinten tartásában.
 3. A nervus vagus a paraszimpatikus idegrendszerhez tartozik, ami a pihenési állapotban és az alvás során aktív. Ennek révén hozzájárul a nyugodt légzéshez és a pihenéshez.
 4. Reagál a légzési nehézségekre és problémákra, pl.: az asztma, vagy a légzési elégtelenség során, és segít a szervezet alkalmazkodásában ezekhez a helyzetekhez.

Részt vesz emésztési folyamatok szabályozásában:

Segít az emésztőrendszer működésének szabályozásában, beleértve a gyomor- és bélmozgást, valamint az emésztőnedvek kibocsátását, így hatással van az étvágyra és az evésre is.

Az immunfunkciókban is szerepet játszik:

 1. Képes csökkenteni vagy gátolni a gyulladásos válaszokat a szervezetben. Ez a gyulladásos válaszok lecsökkentése hozzájárulhat a szövetek károsodásának és az immunrendszer túlzott aktivitásának megelőzéséhez.
 2. Befolyásolhatja bizonyos immunsejtek aktivációját, például a makrofágokat és a T-sejteket, segítve a kórokozók elleni védekezést.
 3. Lehetővé teszi az immunrendszer és az idegrendszer közötti kommunikációt, ami segíthet az immunválaszok szabályozásában és az immunrendszer hatékonyabb működésében.

A nervus vagus által szolgáltatott gyulladáscsökkentő hatások lehetőséget teremtenek a gyulladásos megbetegedések, például a gyulladásos bélbetegségek vagy az autoimmun betegségek kezelésére és enyhítésére. Azonban még további kutatásokra van szükség annak megértése érdekében, hogyan lehet hatékonyabban használni ezt az idegrendszert a gyulladásos folyamatok kezelésében.
A nervus vagus és az immunrendszer közötti összefüggések még mindig intenzív kutatások tárgyát képezik annak érdekében, hogy jobban megértsük a központi idegrendszer és az immunrendszer kölcsönhatásait.

Szerepe az agy és a test közötti kommunikációban a következők:

 1. A nervus vagus vezeték a központi idegrendszer (agy és gerincvelő) és a test különböző részei között. Az idegrendszer révén információkat továbbít az agyból a testbe és a testből az agyba.
 2. Kapcsolatban áll a szervekkel, például a szívvel, a tüdővel, a gyomorral és az emésztőrendszerrel. Az idegrendszer révén szabályozza ezeknek a szerveknek a működését, például a szívritmust, a légzést és az emésztést.
 3. A nervus vagus érzékel különböző jeleket és információkat a test különböző részeiről, és visszajelzést küld az agyba. Ez segít az agynak megérteni a test állapotát és reagálni a változásokra.
 4. Szerepet játszik az érzelmi válaszok szabályozásában is. Az idegrendszer révén segít az érzelmi reakciók és a stresszkezelés során.

A nervus vagus tehát lehetővé teszi az agy és a test közötti kommunikációt, ami elengedhetetlen az egészséges működéshez és az optimális válaszok kialakításához a környezetre és a belső állapotokra. Az idegrendszer révén segíti a test és az agy közötti hatékony információáramlást.

A Nervus Vagus szerepet játszik a stressz kezelésében azzal, hogy segít szabályozni a test stresszválaszát és elősegíti a relaxációt. Néhány funkciója:

 1. Fontos szereplője a paraszimpatikus idegrendszernek, amely felelős a „pihenés és emésztés” reakcióért. Amikor aktiválódik, a nervus vagus elősegíti a relaxációt és ellensúlyozza a stresszhez kapcsolódó „harcolj, vagy menekülj” választ, amelyet a szimpatikus idegrendszer irányít.
 2. Segít a szívritmus szabályozásában, lassítva azt, amikor valaki stresszhelyzetben van. Ez csökkenti a stresszhez társuló gyors szívverést és magas vérnyomást.
 3. Képes gátolni a test gyulladásos válaszát, amely gyakran a krónikus stressz hatására jelentkezik. Azáltal, hogy visszafogja a test gyulladásos reakcióját, hozzájárul a stressz általános csökkentéséhez.
 4. Stimulálása segíthet előidézni a relaxáció és nyugalom állapotát, csökkentve ezzel a stressz és szorongás szintjét.
 5. Kommunikál az aggyal és segít szabályozni az érzelmi reakciókat, így fontos szerepet játszik az érzelmi ellenállóképesség és a stressz kezelése terén.
 6. Szerepet játszik a test-lélek kapcsolatban is, befolyásolva a test fiziológiai válaszát a stresszorokra és segítve az egyensúly és a jóllét fenntartását.

Általánosságban elmondható, hogy a nervus vagus segít a testnek alkalmazkodni a stresszhez, csökkenti a stressz fiziológiai hatásait és elősegíti a nyugalom és a jóllét érzését. Fontos része a test stresszválaszának és helyreállítási mechanizmusainak.

Szerepet játszik a hangképzésben és a hangszalagok mozgásának szabályozásában:

A nervus vagus kulcsfontosságú szerepet játszik a hangszalagok működésének szabályozásában, ami fontos a hangképzés, a beszéd és a nyelés során. Az idegrendszer révén lehetővé teszi a hangszín, a hangerő és az egyéb hangparaméterek ellenőrzését és szabályozását.

Összeségében:

EZEK A FUNKCIÓK fontosak a test megfelelő működéséhez, és rendkívül fontos szerepet játszik az vegetatív idegrendszer és a homeosztázis fenntartásában.
A tudatos légzési gyakorlatok, pl.: a mélylégzés, vagy a meditáció, képesek aktiválni a nervus vagus-t,
és ezáltal segíthetnek a stresszkezelésben és az érzelmi egyensúly fenntartásában”

Mindezek mellett az EnerGentle módszer speciális fogásaival is tudunk hatni a Nervus Vagus aktivitására és ezáltal lazulásra és „calm down” állapot elérésére, ezzel a vegetatív idegrendszer harmonikusabb működésére, ami nélkülözhetetlen stressz kezeléséhez!

Jelentkezz be hozzánk, szívesen segítünk bármi mozgásszervi problémád van!

Ha pedig kérdésed van a téma kapcsán, írj hozzászólást a blogbejegyzés alá, vagy tedd fel nekünk mailen!
Molnár Angéla, EnerGentle Manuálterápia
contact@energentlemanualtherapy.com
+36 30 257 0071

what is vagus nerv kép forrása: anahana.com
kép forrása: wikipédia
kép forrása: bodybalance4you

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük