EnerGentle Módszer – Komplex Manuálisterápia

Az EnerGentle Módszer a szemléletem igazi megtestesítője, mindent magába foglal. A kezelések során, ahogy egyre finomodtak a technikák és gyűltek a tapasztalatok, összeállt az alapfilozófiám, miszerint a test egy komplex rendszert alkot, test-lélek-szellem hármasa, amelyek elválaszthatatlanok egymástól. Ezt a csodálatos egyensúlyi állapotot pedig további fájdalom okozása NÉLKÜL, az okok fájdalommentes, kíméletes kezelésével is elérhetjük.
Ebben a rendszerben minden mindennel összefügg, és egy aprócska elem kibillenése is zavart kelthet. Minden esetben a mélyebb összefüggéseket, gyökér okokat keressük (és nem tüneteket kezelünk). A terápiát is így építjük fel a vizsgálattól az eredmények szinten tartásáig.
Kezeléseink alapja a klasszikus manuálterápia, amit kombinálunk a fascia/kötőszöveti rendszer vizsgáló és kezelő fogásaival. Az ízület-izomrendszer kezelő fogásain túl, az összetett kötőszöveti-fascia rendszerre alapozva kezeljük a belső szervrendszert, idegrendszert és vasculáris rendszert. Különböző szöveti szinten dolgozunk és többféle terápiás technikát ötvözünk.
Az alkalmazott terápiás fogások kiegészülnek a craniosacralis, visceralis vagy triggerpont terápiával, a TestSzobrászat kezelő fogásaival, illetve funkcionális gyógytornával. Így az izmok, ízületek mellett a kötőszövet megfelelő rugalmassága és az idegrendszer stabilitása is előtérbe kerül.

A kezelés menete: 

Első alkalommal az alapos, egész testre és életmódra kiterjedő vizsgálatot követően – és a képalkotó vizsgálatok (TRG, CT, MR Uh) eredményeit figyelembe véve – a terapeuta felállít egy funkcionális diagnózist. Ez gyakran nem egyezik az orvosi diagnózissal. (pl. az „izületi kopás” csak egy következmény, nem az a kiváltó ok). Nagyon gyakran a kiváltó ok helye az aktuális panasz alatti vagy feletti terület ízületeiben, izmaiban van. 
A felállított diagnózis alapján 100%-ig egyénre szabott kezelési tervet határozunk meg.
A módszer sajátossága abban is rejlik, hogy nincs két egyforma kezelés. Minden alkalommal más-más területek kerülnek fókuszba és eltérő technikákat kombinálunk. A kezelés irányulhat a test fizikai és lelki ellazítására is, ahol konkrét érzelmi blokk feloldásán keresztül segítjük a fizikai fájdalom enyhülését. Dolgozhatunk a belső szervek felfüggesztésein, kapcsolatain a törzs, medence, mellkas csontos/izmos részeivel. 
A terápia során a szakkollégák is integráltan dolgoznak: egyeztetünk egymással, folyamatosan figyelemmel kísérjük a páciensek állapotának haladását, így több szakember is aktívan részt vesz egy terápián belül. 
Az elért változások fixálásához otthon végzendő, célirányos tornagyakorlatokat is adunk. 
Az egyes kezelések részletes leírásánál megtalálja, melyik módszerrel hogyan és milyen szöveteken dolgozunk, ezáltal mely esetekben tudunk hatékonyan segíteni.  
A törvények szerint ma Magyarországon manuálterápiát csak orvos és gyógytornász végezhet.

A manuálterápia a panaszok kiváltó okának helyét, és a funkciókárosodásért felelős szöveti struktúrát (ízület, izom, kötőszöveti képlet, idegi képlet) állapítja meg.
Alapját a csontkovács mesterség, az oszteopátia és a kiropraktika alkotja. A vizsgáló és kezelő fogásokat, az orvosok továbbfejlesztették és tudományos alapokra helyezték.
Manuálterápia során a támasztó-mozgatórendszer reverzibilis (visszafordítható) funkció zavarainak feltérképezése és kezelése történik, pontos anatómiai és biomechanikai szabályok figyelembevételével.

Funkció zavarok, amiken segíthet:

  • fejlődési zavar,
  • veleszületett vagy szerzett deformitás,
  • statikai hiba,
  • huzamos egyoldalú terhelés,
  • hirtelen végzett rossz mozdulat,
  • sérülés, törés következtében kialakuló kompenzációk,
  • műtét utáni hegek