Jóga tudatosan – Tanácsok gyógytornász szemmel

Évről-évre egyre népszerűbb mozgásforma, kellemesen kikapcsol és közben csodálatosan fejleszti a testet-(lelket), ám nem árt az elővigyázatosság vele, ez lenne tömören a jóga. Hogy miért is fontos óvatosnak lenni vele? Ezt szeretnénk most kifejteni pár szóban, megfűszerezve gyógytornász gondolatokkal.

Tegyük le a biztonságos alapokat

Most elsősorban azokhoz szeretnénk szólni, akik esetleg idáig csak szemeztek a jógával, de még nem kezdtek bele a rendszeres gyakorlásba. Ha már egy ideje hív ez a téma, de nem igazán ismered a fajtáit – hiszen rengeteg van, és egyre több modern irányzat születik – érdemes először kislétszámú, vezetett órákon részt venni. Fontos, hogy olyan oktatót keressünk, aki szemmel követi a gyakorlásunkat, ugyanis a lágysága ellenére, a különféle pózokat – ászanákat – is lehet rossz terhelés mellett véghez vinni. Lehetőleg kerüljük az online alkalmakat, mert otthoni körülmények között nem sok esélyünk van ellenőrizni magunkat.

Sajnos sokszor látni helytelen tartással végzett előre dőléseket, hátra hajlásokat – általában görbe háttal -, vagy beesett térdeket, melyek mind-mind hozzájárulhatnak az ízületek káros terheléséhez. Igaz nem egy-két alkalomnak van súlya, ugyanakkor nagyon gyakori eset, hogy látunk magunk körül az órán, közösségi hálókon gyakorlott, professzionális jógikat, és feltüzel minket, hogy azonnal mi is olyan mutatós testhelyzetben feszíthessünk. Ennek hatására aztán mindenféle fokozatosság nélkül belekényszerítjük magunkat teljesen új nyújtás variációkba, ami hirtelen húzódásokat, fájdalmas „reccsenős” rándulásokat is előidézhetnek, ami után nem értjük miért fáj napokig a derekunk, vagy csípőnk.

Ahimsza – a nem ártás elve

A jóga filozófia egyik fő tézise az Ahimsza, mely szerint ne ártsunk tetteinkkel – a körülöttünk élőkön túl – saját magunknak se. Tartsuk tiszteletben a határainkat, korlátjainkat és kellő alázattal mérjük fel saját képességeinket, aktuális állapotunkat. Vegyük figyelembe fizikai adottságainkat, korunkat, súlyunkat és pillanatnyi terhelhetőségünket, mert a nyújtás sikerélménye is változhat bizony akár naponta, sőt napszaknak megfelelően. (Pl. egy reggeli gyakorlás során még merevebb az izomzat, így különösen fontos az óvatosság, és a felépítés.)
Aki igazán elszánt, és kellő hangsúlyt fektetne a prevencióra, annak szívből javasoljuk a test tudatos előkészítését gyógytornával. Amennyiben ülő munkát végzünk, vagy rég nem végeztünk rendszeres testmozgást, mindenképpen erősen ajánlott az „előmelegítés” a funkcionális tornával. Már pár alkalommal felmérhető hol van a testben megborult izomegyensúly, fájdogáló terület, vagy a már diagnosztizált sérvvel, más mozgásszervi problémával hogyan lehet fokozatosan rákészülni egy új mozgásformára. Természetesen ez igaz lehet bármilyen más új sport megkezdése előtt, hiszen így valóban megelőzhető a sérülés, sőt a teljesítményünk és a mozgás öröme és egyenes arányosan alakul ennek megfelelően.
Rendelőnkben Ági kollégánk is jártas ebben a témában, mivel évek óta gyakorolja a jógát, így van személyes tapasztalata hogyan ér össze a tudatos jógázás és a funkcionális gyógytorna. Szerencsére azt is öröm látni, hogy a test tudatosság már szakmai szinten is kezd egyre jobban beleszövődni a jóga oktatásba, és sorra találkozni olyan tanfolyamokkal, ahol figyelembe veszik a fascia (kötőszövet) működését és funkcionalitását, az anatómiai alapok mellett.

Jóga személyre szabva

„Na de milyen jóga típust válasszak?” – hangozna jogosan a kérdés, mivel mára igazi virágzásnak indult itthon ez a kultúra. Az alábbiakban igyekeztünk összeszedni a legnépszerűbb fajtákat, és hozzáfűzni a test figyelembevételével néhány szempontot, ami segíthet a választásban.


Tradicionális hatha jóga: a jóga legősibb változata, tulajdonképpen az alapok. Kiváló választás egy kezdő gyakorló számára, mivel nagy hangsúlyt fektet az ászanák felépítésére az óra menete alatt. Változatos és kötetlen, így sose lesz két egyforma alkalom. Elkezdhető a gyakorlás az egyszerűbb ászanákkal, és a fejlődésünk ütemével haladva jutunk el a nagyobb izomerőt, rugalmasságot igénylő variációk felé. A jóga részeként itt gyakran találkozhatunk légzőgyakorlatokkal és meditációval, és rengeteg életvezetési tanáccsal is ellátnak az oktatók, ki-ki a maga tudása legjavát átadva, így életmódváltóknak is ideális kezdőlöketet adhat.
A hatha jógából számos más irányzat is kifejlődött, melyek mindegyikre megőrizte és tiszteletben tartja az alapokat, ám megenged egy adott témára, vagy érzetre fókuszálást, így még jobban illeszkedhet a személyiségünkhöz. Ilyenek például:
Női jóga: a kismedencei szervekre fókuszál, elősegíti a ciklus egyensúlyt és a termékenység helyreállítását, mivel az ászanák is hatnak a hormonokra, segítik a keringést és a méregtelenítést

Gerincjóga: a gerinc erősítése áll a fókuszban, a hatha jóga erősítő és nyújtó gyakorlataival (nem meglepő módon itt görbül a legnagyobb mosolyra a szánk 😊)
Yin jóga: lassú, hosszú kitartásokra épülő irányzat, általában medence, csípő és mellkasnyitásokat tartalmaz – a rohanó életmód igazi ellenszere
Flow jóga: nagyon áramló, és dinamikus fajta, ahol az ászanákat láncszerűen összefűzve építik fel, egyikből a másikba érve. Igényel tapasztalatot, mivel a mozgás szinte folyamatos, így kezdőknek annyira nem javasolnánk. Kellő gyakorlással viszont egy nagyon élvezetes, táncos mozgásforma.
Iyengar jóga: ez a jógairányzat B.K.S. Iyengar mester nevéhez fűződik, és egy rendkívül alapos és tudatos tanokat tartalmazó filozófiára támaszkodik. Az ászanák hosszan kitartottak, és stabil testtudatot igényelnek, így kiválóan fejlesztenek terápiás szemmel is. Rengeteg eszközt építenek be a gyakorlások során, így magasan az egyik legjobb kezdők, vagy mozgásszervi panasszal élők számára.

Komolyabb rákészülést igénylő jógafajták:

Ashtanga jóga: nagyon dinamikus irányzat. Manapság egyre jobban kedvelt, mert gyorsan látványos eredményeket lehet elérni általa, viszont semmiképpen nem kezdő típus. Az ashtanga kötött, a hatha jógából merített gyakorlatokra épít, azokból is a haladó szintűekre. Az izomerő szempontjából a legjobban fejlesztő stílus, ha már magabiztosan mennek az alapok. Mozgásszervi panaszok mellett mindenképpen konzultáció ajánlott.
Hot Yoga (Bikram): egy igen forró irányzat, ugyanis 35-40 fokra felfűtött termekben zajlik a gyakorlás, az izmok gyors ellazítása céljából. Egy kötött 26 pózból és 2 légzőgyakorlatból álló metódust alkalmaz, mely kiválóan méregtelenít és fejleszti a mentális és fizikai erőnlétet. Az izzasztás önmagában is embert próbáló, így magas vérnyomással küzdők, szív- és érrendszeri problémákkal rendelkezők messziről kerüljék.
Kundaliní jóga: magasan spirituális jóga irányzat, mely inkább az energetikai gyakorlatokat helyezi előtérbe és erősen tisztító módszerekkel dolgozik. Kiváló önismeretet és koncentrációt fejlesztő típus. Kevésbé veszi figyelembe a testet, és a légző, vagy vizualizációs gyakorlatok is már haladó szinten jelennek meg itt. Szintén óvatosságra intenénk a szív-és érrendszeri, illetve a tüdő problémával küszködő érdeklődőket!

Ezeknek az információknak tudatában érdemes kipróbálgatni persze több fajtát is, melyik az, amely a testünk megóvása mellett, a lelkünkkel is harmonizál. Egészen biztosan érezni fogod melyik az, mert akkor a test könnyű érzete mellett, megjelenik egy belső elégedettség is, ami az oldódás örömteli állapota.
Mindenkinek szívből kívánunk tudatos és élvezetes gyakorlást! A testet felkészítő funkcionális gyógytornában, meglévő mozgásszervi panasz felmérésben és kezelésében pedig számíthat a mi segítségünkre is!

Namasté

Írta: Lelkes Zsófia, Molnár Angéla

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük