Fáj a nyakam ébredés után. Mit lehet vele tenni?

A legegyszerűbb mozdulatoknál is fáj a nyakunk? Az biztos, hogy nem pont így szeretnénk elkezdeni a napot. Leggyakrabban az alvási szokásaink vagy a párna miatt alakulnak ki ezek a „kellemetlenségek”. Hogy hogyan ébredünk reggel az attól is függ, hogy előző napon volt-e olyan „terhelés”, ami a nyaknak már túl sok. A jó hír, hogy sokszor könnyen orvosolható.

Mi okozza?

Az alvási pozíció

Mindenkinek van egy kedvenc testhelyzete, ahogy este alszik. Ha hason alszunk, akkor a nyak hosszú ideig elfordul az egyik oldalra. Ez megfeszíti a nyaki izmokat, emiatt fájdalmas és merev lehet a nyak reggelre.
A hason alvás megterhelheti a hátat, főleg ha puhább matracon alszunk. Ilyenkor a has megsüllyed, ami nyomást gyakorol a gerincre és a hát izmaira.

A párna

A fejünk és nyakunk több órát tölt párnán fekve, ezért kulcsfontosságú a számunkra legmegfelelőbb párna kiválasztása egészségünk szempontjából. Egy nagyon puha vagy lapos párna, amely nem támogatja megfelelően a fejet és a nyakat, feszültséget és fájdalmat okoz a nyaki izmokban. Sajnos nincs egy általános recept hogy milyen a jó párna, ezt mindenkinek ki kell tapasztalnia. Ez függ a fekhelytől és a testalkattól is, de iránynak a következőket javasoljuk.
A toll- vagy memóriahab párnák „bölcsőt” képeznek a fejnek, lehetővé téve a feszültség mentes pihenést. Ha teheti, próbálja ki a párnát mielőtt megveszi, hogy megtapasztalja, melyik a legjobb Önnek.

Hirtelen mozgások

A hirtelen mozdulatok, mint például a gyors felállás vagy a végtagok elfordítása álmunkban megfeszítik a nyaki izmokat. Dobás, forgatás alvás közben feszültséget és stresszt okozhat a nyakban.

Korábbi sérülések

Vannak olyan sérülések, például sportsérülések, amik először nem fájnak. A teljes fizikai hatás csak pár nappal később érezhető. Ekkor például lefekvéskor még semmi bajunk, de másnap reggel nagyon fájó, merev nyakkal ébredhetünk.

Egyéb okok

 • rossz testtartás a nap folyamán
 • sok ülés a számítógép vagy a TV előtt ugyanabban a testtartásban
 • porckopás a felső gerinc ízületek egyikében
 • idegi kompresszió, melyet gerincsérv vagy meszesedés okozott
 • bizonyos gyógyszerek mellékhatása is lehet

Mit lehet vele tenni?

Számos gyógymód megkönnyítheti a fájdalom enyhítését. Valószínűleg nem kell orvoshoz fordulnia, főleg, ha nincs más tünete. Íme néhány lehetőség:
Hideg vizes borogatás hozzájárulhat a nyaki izmok gyulladásának csökkentéséhez.
Van, amikor egy meleg vizes tömlő segíthet a befeszült izmok megnyugtatásában és pihenésében.
Végezzen szelíd gyakorlatokat, például gyógytornát vagy jógát. Ez segíti a vér áramlását a nyakban.

Nyakfájdalom megelőzése

 • Ha általában hason alszik, akkor kisebb puha párnát igazítson a feje alá, úgy hogy a nyakát is megtámassza, vagy próbáljon inkább az oldalán vagy a hátán aludni.
 • Ha az oldalán alszik, próbáljon egy párnát helyezni a lába közé. Ez segíthet abban, hogy a nyak igazodjon a gerinchez.
 • Ha az oldalán alszik, a párna ne legyen magasabb a feje, mint a nyaka alatt. Ha az izmok éjszaka kicsit feszülnek, az reggelre fájdalmat okozhat.
 • Próbálja ki a tollpárnát, amely könnyen illeszkedik a nyaka és a fej formájához. A tollpárnák idővel elveszítik az alakjukat, ezért a legjobb, ha kb. félévente cserélik őket.
 • A „memóriahabbal” készített párnák megfelelhetnek a fej és a nyak kontúrjainak is, és segítenek a nyak támogatásában, de idővel ezeket is le kell cserélni, mert elvesztik rugalmasságukat.
 • Kerülje a túl merev vagy túl mély párna használatát.
 • Ha a matrac behajlik a közepén, fontolja meg a matrac cseréjét, hogy megfelelően támogassa a hátát és a nyakat.
 • A nap folyamán többször figyelje a megfelelő testtartását miközben áll, sétál, ül, különösen az íróasztalnál, a számítógépnél. Figyeljen, hogy ne hajlítsa túl előre a nyakát.
 • Próbálja meg a telefont szemmagasságban tartani, ahelyett, hogy a nyakát előrehajlítaná, amikor nézi.
 • Ne szorítsa a telefont a füle és a válla közé.
 • A fizikai aktivitás segít erősíteni az izmait, ideértve a nyakát is. Segíthet a testtartás javításában és ráadásul enyhíti a stresszt, amely merev izmokat okozhat. Néhány egyszerű gyakorlat segít megőrizni a nyaki izmainak egészségét, ez csökkentheti a nyaki fájdalom kialakulásának kockázatát.

Ha ezek javaslatok kevésnek bizonyulnak, keressen minket bizalommal. Gyógytornász, manuálterapeutáink szakértelmükkel, sok éves gyakorlatukkal segítenek még összetett problémák esetén is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük