Csípő mozgatása

Fáj a derekad? Gyenge a hátad?

Dehogy is, csak a csípőd nem mozog! MOZDÍTSD MEG!

Mi a köze a csípőnek a derék vagy térd fajdalomhoz?

Sok, nagyon sok!
Az emberi test nagyon intelligens. Az ízületek egymással szoros összefüggésben működnek. Ha a csípő nem mozog megfelelően, akkor az elmaradt mozgástartományt elvégzi helyette egy másik ízület, például a derék, de túlterhelheti a térdet is. Napjainkban az ülő életmód a csípőt egy hajlított helyzetbe kényszeríti. Hajlítva van 8 órán át az irodában, aztán hajlítva van hazafelé a kocsiban, és otthon hajlítva van a kanapéban, de sokan magzati pózban alszanak, és persze itt is hajlítva van. Nem csoda, ha ezek következtében nem tud szegény csípő megfelelően kinyúlni, így járás és sport közben is, észrevétlenül ugyan, de a csípőnk hajlítva van. Ezt a pici hajlított helyzetet a medence előre billentésével az ágyéki gerinc kompenzálja, és sajnos túl is terheli azt.
A csípőízület amúgy is központi jelentőségű az egész mozgásrendszer szempontjából. A testünk súlya a medencén és a csípőn keresztül tevődik át az alsó végtagra. Meg kell teremtenie a stabilitást és a mobilitást egyszerre. Ez annyit jelent, hogy a statikus álló és ülő helyzeteken kívül képes kell hogy legyen a járás, a futás, a hajolás, a cipelés és egyéb tevékenységek biztosítására is. Szegény nehéz helyzetben van, ha ilyen sok feladatot kell ellátnia, de a rossz terhelés miatt nem tud megfelelően funkcionálni.
A csípőízület nagymértékben befolyásolja a test szimmetriáját. A kóros tengelyeltéréseket a csípő feletti (gerinc) és alatti (térd, boka) ízületek kompenzálják a harmonikus járás érdekében.

Most itt van a lehetőséged, hogy boldogabbá tedd a derekadat, a csípődet, a térdedet, de leginkább önmagadat, mert könnyebben és frissebben érhetsz haza a munkából.
Így csináld:

  1. Tedd fel az egyik lábat egy székre, a másik lábat nyújtva hagyd a talajon, a csípőd nyisson hátrafelé. Szorítsd össze a farizmokat es told előre a medencédet. a gerincedet tartsd egyenesen. Pici mozdulatokkal vidd előre a medencédet. Ismételd meg a másik lábaddal is. 10X
  2. Ezután azzal az oldali karoddal, amelyik oldalon a lábad hátul van, fordulj ki a törzseddel. Ismételd a másik karoddal is a másik oldalra. Ismételd meg a másik lábaddal is. 10 X
  3. Enyhén hajlított térddel egy lábon döntsd előre és hátra a lábadat majd gyere vissza a kiinduló pozícióba. Megcsinálhatod támaszkodás nélkül is. 10 X
  4. Ezt a gyakorlatot puha felületen végezd (polifoam vagy kispárna). Támaszd fel a falhoz a lábadat, támaszkodj le a kezeiddel a talajra és tedd a másik lábadat talpra. Lassan az elől lévő térdedre támaszkodva gyere fel egyenes tartásba a törzseddel. Ha jól csinálod a combizmod fog erősen nyúlni. A nyújtás nem kell, hogy fájjon, de egy intenzív húzódást ki kell váltania. Maradj ebben a pozícióban 1 percig. Ismételd meg a másik oldalra.

A gyakorlatok hatását hamar élvezheted, pár nap után könnyedébben mozogsz majd!

Amennyiben a gyakorlatok fájdalmat okoznak vagy már kialakult derék vagy csípő fájdalmad van, akkor kérd ki egy szakember véleményét, aki személyre szabott tanácsokkal és gyakorlatokkal lát majd el.

Erős Ágnes gyógytornász – manuálterapeuta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük