Mitől fájhat az ízületed…? És mit tehetsz ellene?

Mozgásszervi terapeutaként nap mint nap találkozunk ízületi problémákkal, amelyről sok páciens még mindig azt gondolja, hogy valamiféle „véletlen” műve az a velejáró fájdalom, ami megkeseríti az életüket. Sokan csak a költséges és megkérdőjelezhető injekciók és ’csodapirulák” után, vagy már csak a kockázatos műtét(ek) után kezdik az okokat a saját életmódjukban kutatni.
Te előzd meg a problémák elfajulását! Lépj időben!

Az ízületi fájdalmak okai

 • MOZGÁSHIÁNY: ahhoz, hogy az ízületek olajozottan mozogjanak, ízületi folyadékra van szükség, ezt pedig a mozgás segíti elő. Ezt nem tudod pirulákkal vagy vegyes étrenddel helyettesíteni.
 • ÜLŐ, PASSZÍV ÉLETMÓD: pang a folyadék az ízületekben, nincs keringés és energiaáramlás. A rossz tartás számos destruktív folyamatot indít el, nemcsak mozgásszervi szinten.
 • TÚLSÚLY: nagyobb terhelést kell az ízületeknek elviselniük, emiatt nagymértékben terhelődnek és gyorsabban elhasználódnak. Emellett a kardiovaszkuláris és szervi bajok kialakulásának is melegágya.
 • TÁPLÁLKOZÁS: bizonyos élelmiszerek gyulladásos folyamatokat idéznek elő, amelyek először érzékenységhez, intoleranciához, majd allergiás reakciókhoz vezetnek. Nem beszélve az ízületekben és szervekben felgyülemlett méreganyagokról, amiktől nagyon nehéz megszabadítani a szervezetet.

Oké, ezeket nagyjából ismerjük, de mitől fájhat még??

A felborult egyensúly: a test MINDIG egyensúlyi állapotra törekszik, ezért folyton kompenzál.
Ha nem megfelelő az ereje és rugalmassága az ízületeket körülvevő izmoknak és fasciáknak, felborul az egyensúly és aránytalanul terhelődnek az ízületek. Emiatt bizonyos mozdulatok közben sérülés jön létre.
A felborult egyensúly azt eredményezi, hogy bizonyos ízületek túlterhelődnek, nagyobb nyomás alá kerülnek az ízületi porcok. Észrevétlenül kúszik be előbb az érzékenység, majd a fájdalom a mindennapokba. Aztán elindulnak az ízületi kopások, károsodik a porcfelszín; és további tétlenség hatására visszafordíthatatlanná válik a helyzet. Egy idő után semmilyen csoda porcépítő, vagy ízületbe adott injekciók nem tudják az elhasználódott porcot pótolni, így már maximum csak a műtét segíthet… ha sikeres.
NE JUSS EL IDÁIG!

MIT TEHETSZ?

 • Reagálj a tested jelzéseire időben!
  Amíg manuálterápiával, izomegyensúly kialakításával, rendszeres testmozgással és tornával visszafordítható a romló folyamat! Kerüld el a költséges és fájdalmas injekciókat, műtéteket, vagy haszontalan és csak tünetileg kezelő csodapirulákat!
  Keress tapasztalt szakembert, aki holisztikusan vizsgálja az embert, és tartsd be az ajánlásait!
 • Légy tudatos a mozgásra!
  Végezd el a Te igényeidre szabott tornagyakorlatokat! Ha a tested kezd egyensúlyba kerülni, építsd be a rendszeres mozgást az életedbe.
  A gyógytorna nem elég, kell a rendszeres aktivitás (séta, túra, úszás, bicikli, bármi mozgás, amit szívesen végzel, és nem azért, mert ezt javasolta az orvos. Persze kérd ki szakember véleményét, hogy a te problémádhoz mi illeszkedik, és azt hogyan csináld jól!
 • Légy tudatos az étkezésedre! Csökkentsd a gyulladáskeltő élelmiszerek fogyasztását!
  Az életmód és étkezés is nagyban hozzájárulnak a gyulladásos folyamatok kialakulásához és erősödéséhez az ízületben. Számos anyagot használ az élelmiszeripar, amik gyulladást keltő-, fenntartó-, és fokozó hatásúak.
  Az autoimmun folyamatok is kelthetnek gyulladásokat, aminek van genetikai alapja is, de az, hogy hogyan érvényesül, nagyban függ az életmódunktól, stressz kezelésünktől és a táplálkozásunktól is!
 • Légy tudatos az én-idődre!
  Keress és alakíts ki stressz-mentesítő szokásokat – pl. légzés, mindfulness technika, meditáció, bármilyen formájú önszeretet (pl. illatos kádfürdő, masszázs, stb)
 • Légy sokat a természetben! – A természet mindig visszavisz a központodba és megnyugtat. Keresd a kapcsolatot vele!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük